Güneş Enerjisi Sistemleri

Güneş Enerjisi Sistemleri

Güneş enerjisi sistemleri, kaynağı Güneş olan enerji çeşididir. Güneş’in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Güneş’in yüzeyinde güneş radyasyonunun yoğunluğu yaklaşık 6,33 x 107 W/m2dir. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 (Watt/m2) değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya’ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970’lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi sistemleri çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojilerin bir kısmı Güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direkt olarak kullanırken diğer teknolojiler Güneş enerjisinden elektrik elde etme şeklinde kullanmaktadır. Güneş enerjili sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için Güneş ışınlarından yararlanır. Bu sistemler evsel sıcak su ya da bir alanı ısıtmak için kullanılabildiği gibi çoğunlukla bir havuzu ısıtmak için de kullanılır. Bu sistemler çoğunlukla bir termal Güneş Paneli ile bir de depodan oluşur. Güneş enerjili su ısıtıcıları üç grupta toplanır.

  • Aktif sistemler, suyun ya da ısı transfer sıvısının çevirimi için pompa kullanırlar.
  • Pasif sistemler suyun ya da ısı transfer sıvısının devrini doğal çevirim ile sağlarlar.
  • Kütle sistemleri su tankının doğrudan Güneş ışığı ile ısınmasını amaçlarlar.

Güneş Enerjisi Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Güneş enerjisi sistemleri günümüzde temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını benimseyen Dünya ülkeleri tarafından benimsenen en önemli hibrit sistemleri ifade eder. Uluslararası çevre örgütleri ve ekolojistler tarafından da fazlasıyla istifade edilmesi gerektiği vurgulanan Güneş enerji sistemleri ilk kurulum ve işletim maliyeti olarak bütçe dostu olurken, orta ve uzun vadeli kullanımda bakım-onarım masrafları neredeyse hiç olmayan kullanıcı dostu kompakt ürünlerdir. Kurulumu gerçekleştirildikten sonra ortalama 25 yıl boyunca çalışabilen Güneş pillerinin verimli ve stabil bir işlev görmesi için geliştirilen yan ürünler de mevcuttur.

Firmanıza güneş paneli sistemi kurmanın verimli olup olmayacağını çeşitli faktörler belirlemektedir. Bunlardan güneş panelinin kurulduğu bölgenin ne kadar güneş ışığı aldığıdır. İşletmenizin mevcut elektrik tüketimi, çatı ve arazinizin güneş panelleri kurmaya elverişli olup olmaması da önemlidir. Örneğin bazı tesislerin çatı ve arazilerinde kurulum kolay olabiliyorken, dik eğimli çatı ve arazilerde güneş panellerinin kurulumu zorlaşmaktadır.

Güneş enerji sistemleri doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji kaynağıdır. Kurulum ve yatırım maliyetleri diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında daha ekonomik bir çözümdür. Güneş Enerjisi Sistemleri, aylık mahsuplaşma ve ihtiyaç fazlası elektriğin şebekeye satış garantisine ek olarak düzenli gelir elde etmenize ve diğer enerji kaynaklarına göre işletme, bakım ve sistem kolaylığı nedeniyle daha avantajlı bir yatırım seçeneğidir.

 

Güneş Paneli Kurulumu Makalemiz İçin Tıklayın