Rüzgar Türbini Nedir?
Rüzgâr türbinleri, rüzgârdaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir.Rüzgâr türbinleri genellikle kule, kanatlar, rotor, dişli kutusu, generatör (alternatör), elektrik-elektronik elemanlardan oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin dönüş hareketi hızlandırılarak gövdedeki alternatöre aktarılır. Alternatörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.
Rüzgar türbinleri özellikle çok rüzgar alan yerlere kurulan bir enerji üretim sistemi olarak saatte 8 ile 50 km hıza sahip rüzgardan elektrik üretebiliyor. Kuruldukları yerlerde yapılan fizibilite çalışmalarında bu aralıktaki rüzgar hızının günün yüzde 75’inde etkili olması bekleniyor. Rüzgar türbininin ürettiği enerji, rüzgarın hızına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Yapılan en güncel ölçümler, bir rüzgar türbininin ortalama 350 evin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabildiğini gösteriyor.
Kaç Tür Rüzgar Türbini Var?
Rüzgar Türbinleri Nerelerde Kullanılır?
Rüzgâr enerjisi kullanım alanları şu şekildedir: Rüzgâr enerjisi, tarımsal üretim için ihtiyaç duyulan su pompalama ve tahıl öğütme işlemleri için kullanılabilir. Türkiye’de Urla ve Balıkesir’de bulunan bazı tesisler buna örnek olarak verilebilir. Endüstriyel tesislerin elektrik ihtiyacı, şebeke dışında rüzgâr türbinleri ile karşılanabilir. Su şebekeleri için verimli kaynaklardan biri rüzgâr enerjisidir. Su depolama ihtiyacı, türbinlerden elde edilen enerji ile karşılanabilir. Bu anlamda su arıtma tesislerinde ve içme suyu üretimi yapan yerlerde kullanılabilir. Rüzgâr enerjisi konut alanında sınırlı şekilde kullanılsa da bir hanenin ihtiyaçlarına karşılayacak kadar enerji üretilebilir. Bahçe aydınlatmalarında, lojistikte, batarya ve şarj sistemlerinde ve soğutmada rüzgâr enerjisinden yararlanılabilir.
Rüzgar Türbinlerinin Avantajları Nelerdir?
Rüzgâr enerjisinin avantajları şu şekildedir: Rüzgâr enerjisinin en önemli avantajı; tükenmez, yerli ve temiz bir enerji kaynağı olmasıdır.
Çevre üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmadığı gibi fosil kaynaklar nedeniyle meydana gelen karbondioksit ve sera gazı emisyonunu minimize eder.
Dışa bağımlılığı ortadan kaldırır. Rüzgâr türbinlerinin işletilmesi ülke içinde istihdam yaratır. Türbinlerin sökülüp takılması ve bakımlarının yapılması kolaydır. Sökülen bir türbinin bulunduğu arazi yeniden kullanılabilir.