Yenilenebilir Enerji Sistemleri
Yenilenebilir enerji doğanın kendi bünyesinde bir döngü içinde devamlı olarak bulunan enerjilere verilen genel ad olarak tanımlanabilir. Yenilenebilir enerji, başka bir deyişle sürdürülebilir enerji, kullandıkça tüketilebilen bir kaynağa bağlı olmaksızın, sürekli kullanılabilen bir enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynağı ise bu enerji türünün elde edildiği kaynaklara verilen addır.
Yenilenebilir enerji, sürekli yenilenen doğal süreçlerden üretilen enerjidir. Buna güneş ışığı, jeotermal ısı, rüzgar, gelgitler, su ve çeşitli biyokütle biçimleri dahildir. Bu enerji tüketilemez ve sürekli yenilenir.Yenilenebilir enerji sistemleri, sürekli yenilenen ve hiç tükenmeyen doğal kaynaklar kullanılarak üretilen enerji sistemlerine kullanılmaktadır.
2015 yılı sonu itibarıyla, dünyada üretilen elektriğin yaklaşık % 23.7’si yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilmiştir.Araştırma verilerine göre 2014’te 5288 (terawatt.saat) olan yenilenilenebilir enerjiden elektrik üretimi 2040’lara gelindiğinde 10000 TWh’ın üzerinde olacak. 2014 yılında 273 milyar dolar; 2015 yılında 285.9 milyar dolar yenilenebilir güç ve yakıtlarına yatırım yapılmıştır. 2014 yılında 665 GW (gigawatt) olan hidroelektrik dışında yeni kurulan santral kapasitesi, 2015 yılında 785 GW’a çıkmıştır. Hidroelektrikle beraber 1,701 GW olan yeni kurulan kapasitesi 1,849 GW’a çıkmıştır.
Yenilenebilir teknolojilere yapılan dünya çapındaki yatırımlar 2015 yılında 286 milyar ABD Dolarını aştı. Yenilenebilir enerji sistemleri hızla daha verimli ve ucuz hale geliyor ve toplam enerji tüketimindeki payları artıyor.2019 itibarıyla, dünya çapında yeni kurulan elektrik kapasitesinin üçte ikisinden fazlası arrtmaktadır.
Yenilenebilir Enerji Sistemlerinin Avantajları
Dünyadaki en az 30 ülke halihazırda enerji arzlarının yüzde 20’sinden fazlasını sağlayan yenilenebilir enerjiye sahiptir. Ulusal yenilenebilir enerji piyasalarının önümüzdeki on yılda ve sonrasında güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceği tahmin edilmektedir. İzlanda ve Norveç, tüm elektriğini halen yenilenebilir enerji sistemleri kullanarak üretiyor ve diğer birçok ülke gelecekte yenilenebilir enerji sistemleri kurmak için bir hedef belirlemiştir
Yenilenebilir enerji sistemlerinin ve teknolojilerinin hızlı yayılması, önemli ölçüde enerji güvenliği, iklim değişikliğini hafifletme ve ekonomik faydalarla sonuçlanmaktadır. Uluslararası kamuoyu araştırmalarında, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların teşviki için güçlü bir destek var. Birçok yenilenebilir enerji projesi büyük ölçekli olsa da, yenilenebilir teknolojiler aynı zamanda enerjinin insani gelişme için genellikle çok önemli olduğu kırsal ve uzak bölgeler ve gelişmekte olan ülkeler için de uygulanmaktadır.
İşletmeniz Yenilenebilir Enerji Sistemi Kurulumuna Uygun mu?
İşletmenize yenilenebilir enerji sistemi kurmanın verimli olup olmayacağını çeşitli faktörler belirlemektedir. Bunlardan güneş panelinin kurulduğu bölgenin ne kadar güneş ışığı aldığıdır. İşletmenizin mevcut elektrik tüketimi, çatı ve arazinizin güneş panelleri kurmaya elverişli olup olmaması da önemlidir. Örneğin bazı tesislerin çatı ve arazilerinde kurulum kolay olabiliyorken, dik eğimli çatı ve arazilerde güneş panellerinin kurulumu zorlaşmaktadır.
Güneş enerji sistemleri doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji kaynağıdır. Kurulum ve yatırım maliyetleri diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında daha ekonomik bir çözümdür. Güneş Enerjisi Sistemleri, aylık mahsuplaşma ve ihtiyaç fazlası elektriğin şebekeye satış garantisine ek olarak düzenli gelir elde etmenize ve diğer enerji kaynaklarına göre işletme, bakım ve sistem kolaylığı nedeniyle daha avantajlı bir yatırım seçeneğidir.